post-header-photo

Circle Percussion in de Harmonie – Bang that Drum

Vrijdag 13 januari rij ik naar Leeuwarden. Hoewel ik er niet zoveel van merk is het druk in de stad, Cambuur speelt tegen VVV, in het FEC wordt Faderpaard 2017 gehouden met muziek en Friese paarden en in de Harmonie in de Aegon-zaal  treedt Wim Helsen op met zijn voorstelling “Er wordt naar u geluisterd”. Zijn optreden in Cojones heeft niet veel indruk op mij gemaakt, hoewel de recensie in de Leeuwarder Courant lovend was is dit de reden dat ik niet naar zijn voorstelling ga.

Deze avond namelijk naar Circle Percussion, slagwerk, slagwerk en nog eens slagwerk! Het optreden is in de Rabobank-zaal en dan weet je, dat zijn meestal de voorstellingen die wat minder bezocht worden. Je moet er natuurlijk ook van houden. Maar als je een beetje ritmisch aangelegd bent, dan is het spijtig dat je deze voorstelling niet bezocht hebt. Wederom een top-plaats, rij 5 en exact in het midden. In de zaal zaten (schat ik) rond de 100 personen. Deze groep bestaat uit 4 personen. Drie “jongere” gasten en een oudere speler die een stuk groter is dan de rest. Dat wordt ook gebruikt in een aantal sets waarbij iedereen flink door de hurken gaat en hij dat dus ook (zuchtend) moet doen (achter mij hoor ik mensen hem al ‘de reus’ noemen).

Er wordt op bongo’s gespeeld. Vervolgens spelen de 3 jonge gasten op trommeltjes die op de grond staan en ze dus in kleermakerszit op het podium zitten te spelen. Doet me terugdenken aan het studieweekend van de Drum- & Lyraselection ‘Warga’ waarbij Dennis en Richard (en Danny?) dat ook gedaan hebben. Vervolgens speelt”de reus” een set op congo’s, dus niet met stokken, maar met de handen. Vervolgens een set waarbij één van de jongeren een groot formaat trommel voor zich draagt (net als wij met de drumband), maar dan een slag groter. De stokken dus ook zo vast houdt zoals wij dat deden (linkerstok tussen duim en tussen middel- + ringvinger) en daar in snel tempo zowel op de bovenkant als onderkant van de trommel mee speelt. Stoer! De reus speelt op het drumstel, als ik het goed zie is hij dus linkshandig omdat hij juist met zijn rechterhand de stok zo beet houdt.

Hierna is het (al) pauze. We zijn al drie kwartier later, maar het voelt aan alsof ze net begonnen zijn. Meer mensen om me heen die verbaasd op hun horloge kijken. Maar de mannen hebben het zweet op het voorhoofd staan, dus we zijn echt al even bezig. Na een verfrissend biertje (en het opstellen van de planning voor dit weekend) wordt na een kwartier omgeroepen dat de voorstelling weer gaat beginnen.

Er zitten een paar flauwe stukjes in (wapperen met een stuk metaal, de reus met een “paraplu”), ook dit deel van de voorstelling is top. Zie je in de foto bij dit artikel al een hele grote trommel op de achtergrond staan (dat zal wel een decor-stuk zijn), dat is dus niet zo. Alle instrumenten die je op het podium ziet worden bespeeld. Dus die joekel van een trom wordt naar het midden gereden. Aan de achterkant staat er iemand op te spelen, op de voorkant kijken wij tegen de rug van één van de spelers aan die hier ritmisch een mooi stuk slagwerk neerlegt. Met de hele harde klappen voel je het in je maag! Een stuk waarbij ze met hun zijkant naar ons toe staan en dus met 1 stok een stuk slaan. Ook met zijn vieren op de congo’s en andere trommels spelen. Ook een soort dance-nummer waar de mannen op slagwerk op los gaan. Misschien wel een tip voor Q-Dance, zou een heel goed intro van Qlimax kunnen zijn! Ook komt er nog wat “klein” slagwerk voorbij, hele kleine vingerbekkentjes waarop gespeeld wordt. Aan het einde van de show pakt één van de spelers een paar lichtgevende gele klapper-handen, daarmee laat hij ons klappen (en niet klappen) en dynamisch applaudisseren (zachter, opbouwend naar luid). Na het applaus en de welverdiende ovatie krijgen we nog een toegift, mooi stukje slagwerk. Zeer geslaagde voorstelling en een aanrader om te bezoeken!

Hoewel een aantal linkjes op hun website niet helemaal werken (of op een andere manier wel te bereiken zijn), kun je er wel de speellijst vinden.

www.circlepercussion.nl

 

Onderstaand filmpje is van 2009, is vergelijkbaar met het optreden met de “joekel van een trom” in de Harmonie.