Month: December 2015

Time-management, ook tijdens kerst 2015

Kerstdagen, een weekje vrij. Nou ja, vrij, niet bij TRES aan het werk. Bij TRES hebben we een tijd geleden een time-managementcursus gehad door André Tolsma. Één van de punten daarbij was dat je de punten die nog gedaan moeten worden, die moet je op schrift zetten. Zo was ik maandagavond 21 december mooi op tijd in de bioscoop voor het laatste deel van The Hunger Games, dus mijn aantekeningenblok erbij gepakt en een indeling gemaakt wat ik deze dagen op ga pakken. Misschien is het ook een idee voor jou, als je nu een beetje lui op de bank hangt en je over twee weken  zoveel moet doen dat het je spijt dat je in deze rustige tijd niet wat voorbereid hebt.

top2000.png

Zo begint op 25 december de TOP 2000. Hier heb ik (volgens mij in 2013 voor het eerste) een eigen website voor opgezet: top2000.solution4u.nl Alleen moet je natuurlijk wel de lijst van tevoren bijwerken. Die is 23 december te downloaden, maar…. Andere jaren werd deze als PDF, maar ook in Excelformaat  aangeboden. Dus ik kon de artiesten, nummers eruit halen en met een script in mijn database zetten, klaar. Dit jaar is de lijst alleen als PDF te downloaden. En niet alle teksten zijn “echte teksten”, maar sommige zitten erin als afbeeldingen. Dus copy-paste werkt voor een groot deel niet. Daarom nog een hoop handmatig moeten overtypen. 24 december, ‘s avonds is dat klaar. Maar dan kom ik er dus achter dat via last.fm de URL’s naar de platenhoezen veranderd zijn (waarom???).  Ook haal ik daar de verwachte speelduur van de nummers via de API binnen. Maar die code heb ik zo niet bij de hand. Ik neem het dus eerst maar over van de bestaande nummers van vorig jaar, zo moeten we het dit jaar dan maar laten draaien. Dit moet anders/makkelijker/beter, dus weer een actiepunt om later op te gaan pakken.

Eerste kerstdag, 25 december. Op de planning dat ik deze website, www.durkotheek.nl, eindelijk eens responsive ga maken. Want op een mobiel ziet het er niet uit. Krijg je met allemaal vaste breedtes. Eerst de meest actuele versie van bootstrap gedownload en een start gemaakt, maar ‘s middags weg (en pas ‘s avonds laat weer thuis) om te gourmetten bij familie, dus niet zoveel aan gedaan.

dotmobiel.PNG

Tweede kerstdag 26 december / derde kerstdag 27 december. Deze dagen dus door met de aanpassingen aan mijn website. En het is gelukt, ook op je mobieltje kun je nu de site fatsoenlijk bekijken. Voor 26 december had ik ingepland dat ik de “partnerprogramma-linkjes” op www.prijs-bewust.nl aan zou passen, dat heb ik dus pas op de 27e gedaan. Dat bleek niet zoveel werk te zijn, gelukkig.

En dan staat op de planning dat ik 27 december naar de bioscoop ga, tijd om Starwars te bezoeken. Op tijd gereserveerd, geweldige film, dus ik ben weer helemaal op schema.

28 December, ik moet mijn Raspberry Pi weer aan de praat krijgen. Die had wat problemen, maar dat lijkt aan de voeding te liggen, nadat ik deze met een goede voeding bij de Media Markt gekocht aansluit, blijft hij draaien. Fijn, want nu werkt het Twitter-account van John Locke ook weer. Sinds 3 oktober lag dit plat…

29 December, een aantal uur voor het werk aan de slag, een paar spoedjes tussendoor. Nog een regel van timemanagement, plan je dag niet vol, want dat haal je toch niet. Op deze dag stond eigenlijk Windows IoT (Internet of Things) op de planning. Wel mijn Raspberry Pi 2 met Windows 10 IoT aangesloten en op 30 december via de voorbeeld-applicaties op Github de Webcam-applicatie getest.  In Visual Studio 2015 je project deployen naar je Raspberry en vervolgens runnen naar de “remote server”. En ja hoor, dan draait ie ineens op je Raspberry Pi, dus daar moest ik nog even een muis op aansluiten. Alleen zijn er geen drivers voor die Trust webcam, dus ik kan geen foto’s/video maken. Maar goed, het werkt, dus binnenkort maar eens kijken wat ik er voor nuttigs mee kan doen.

Kijken of ik de komende dagen nog wel wat meer tijd kan besteden aan mijn geplande zaken, zo zou ik vandaag bezig met een redesign van prijs-bewust.nl (dat wordt m niet meer), morgen met een redesign van dirkhornstra.nl. Op 1, 2 en 3 januari had ik nog niets ingepland, dus dat kan ik dan mooi voor deze uitloop gebruiken.

Iedereen fijne dagen en een gelukkig en gezond 2016 toegewenst!

Laura Lonetyy, scam en de gevaarlijke wereld die Internet heet

Via Facebook kreeg ik een vriendschapsverzoek van Laura Lonetyy. Net voordat ik naar een voetbalwedstrijd zou gaan, dus even een snelle check gedaan. Want ik kende de dame in kwestie niet. Leuk blond koppie en na controle zag ik dat we 6 gemeenschappelijke vrienden hadden, Auke, Hendrik-Jan, Klaas, Wimer, Floris, Jeroen en Klaas. Dat er 1 of 2 mensen klakkeloos op “accepteren” klikken, dat kan ik me voorstellen, maar alle 6? Misschien dat ze via één van deze personen mijn Facebookpagina was tegengekomen en dacht, leuke gozer. Dus ik klik op accepteren en ga naar de wedstrijd.

Fout.

Als ik later thuis ben toch nog even bij de anderen informeren waar ze haar van kennen. Meesten zijn niet online, maar van een aantal krijg ik dus terug dat ze haar niet kennen. En ook naar “haar” zelf een berichtje gestuurd in het Nederlands. Zag dat op “haar” profiel stond dat ze uit Frankrijk komt en ook Engels spreekt. Na enige tijd krijg ik antwoord (mijn vraag zal via Google Translate omgezet zijn), dit is het antwoord: “in fact it is not know but my suggestion your profile that is why I add to your knowledge do it bothers you that I be your friend”. Als ik dit in een e-mail had ontvangen, dan was die meteen in mijn spam-folder verdwenen.

Bijna was ik er dus ingetuind. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Account geblokkeerd en zonet een post op Facebook gezet dat je deze persoon niet moet volgen.

Laat ik dan meteen maar even een kort lesje security geven. Als Hornstra hier al half de fout in gaat, dan gaat het bij meer mensen goed fout.

1, regelmatig wordt er op ons huisnummer nog wel eens gebeld door Engelstalige gasten (waarbij je kunt horen dat ze op een call-center zitten) en ze vragen “do you have a computer”. Ophangen die hap, dat zijn oplichters.

2, in september bij de Groninger Webweek geweest. Één van de credo’s was: stay paranoid as f*ck. Dat had ik hier ook moeten hebben. Even was mijn wall of defence in standby-mode gegaan. Don’t trust anyone. Want die spammers, dat levert steeds minder op met betere filters en omdat een groot deel van de internetters nu eindelijk wel eens doorheeft dat ze niet op elk linkje moeten klikken. Dus proberen ze op andere manieren in je personal space te komen. Beschouw alle vriendschapsverzoeken als inbraakpogingen. Afkappen dus. In november bij Coolblue geweest, hoewel ik de presentatie van Jeff niet de meest interessante vond, is zijn insteek wel goed. Namelijk digitale zaken omzetten naar real-world voorbeelden. Had er iemand bij mij een de deur gestaan en gevraagd “vriendjes worden”, dan doe je dat niet. Je vraagt eerst: “wie ben je, waar ken je me van, waarom wil je vriendjes worden, etc.”.  Facebook is wat dat betreft erg open, als je dat vergelijkt met Linked-In (daar moet je al een via een bepaald netwerk gekoppeld zitten en als je een connectie maakt, dan geef je aan via welk kanaal die connectie er is). Omdat je zelf de sites bezoekt en bezig bent op je eigen pc voelt wat je doet “eigen”. Maar eigenlijk moet je het Internet als de oceaan zien  (en Facebook als onderdeel daarvan, dus een zee). Je bent een vis en zwemt met de school door de oceaan. Die school, dat zijn je soortgenoten, vrienden, kennissen. Maar in die oceaan en in die zee zwemmen ook haaien rond. En andere roofvissen. En je hebt daar van die planten die er eetbaar uitzien, maar die uiteindelijk jou op hun menu hebben staan. Want als iets gratis is, dan ben jij meestal het product…

3, let niet alleen op je online activiteiten, maar ook op je real-world zaken. Eind 2014 naar Hij gelooft in mij geweest. Op de rij voor mij zaten wat oudere dames. In de pauze kwamen de mobieltjes tevoorschijn en werd Facebook gecheckt / er een foto van de zaal op gezet. Smartphone, dus bij de tijd. Maarr…. zonder een pincode of andere beveiliging er op. Dus als iemand je telefoon steelt, hoeft hij/zij geen moeite te doen, maar kan zo bij jouw gegevens. Het is vergelijkbaar met je pinpas in je beurs doen en ook meteen het briefje met je pincode erbij doen. Wat ook nog regelmatig gebeurt…

Hopelijk hiermee iedereen weer even op scherp gezet, inclusief mezelf. Don’t trust anyone. Only trust the music.

 

Bezoek aan AFAS in Leusden

Soms doe je nog wel eens wat nuttigs met Facebook. Als developer volg ik natuurlijk Microsoft Visual Studio en (waarschijnlijk) daardoor toonde Facebook op mijn timeline een bericht dat AFAS op 26 november met XPirit een sessie zou houden over Microsoft Microservices. Omdat deze term ook gevallen was bij ons bezoek aan Coolblue even doorgeklikt en het artikel doorgelezen en ook meteen maar geboekt. Want 26 november is op een donderdag, daar kan mijn PT-middag prima voor gebruikt worden. Ook mijn collega Jeldert wilde wel eens horen wat ze te vertellen hadden, dus we zijn met zijn tweeën op de 26e afgereisd naar Leusden.

Een man bij het pand wijst waar we kunnen parkeren (op de stoep). Nadat we binnen zijn wordt een foto gemaakt en deze op de badge geprint die we krijgen. Valt me op dat er op het scherm een paar keer null in de gegevens staat. Je bent nerd of je bent het niet 🙂

Jas in de garderobe opgehangen, vervolgens in de kantine een bakje koffie. De opening, daarna lopen we naar boven, naar het AFAS Theater. Een grote zaal, je kunt een tafeltje voor je neerklappen zodat je aantekeningen kunt maken. Weer een beetje het college-gevoel teruggekregen.

Voor de tapas zijn er twee sessies die algemeen zijn. Deze worden gegeven door Ruud de Jonge, dagvoorzitter en werkzaam bij Microsoft en Alex Thissen, lead consultant bij XPirit. Er vliegen nogal wat termen voorbij.

Reactive Manifesto. Als je via Google zoekt komt als eerst zoeksuggestie reactive manifesto bullshit. Zijn nogal wat mensen die er niet zoveel geloof aan hechten. Zoals het op deze site beschreven wordt is het wel hoe je wilt dat je software werkt: responsive (korte wachttijden), resilliënt (werkend blijven, ook bij problemen, onder andere door replicatie), elastic (systemen die via bv. Azure automatisch op kunnen schalen bij een hogere workload) en message driven. Die term kwam ook naar voren bij Coolblue. Op deze pagina worden de begrippen toegelicht: http://www.reactivemanifesto.org/

Het definiëren van een microservice kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo heb je het begrip “kan door 1 team onderhouden worden”. Maar ook dat het “niet te groot” mag zijn. Je zou hierbij kunnen kijken naar de herbouwtijd van de dienst. Voorbeelden van partijen die met microservices werken zijn OTTO, Netflix en Amazon. OTTO heeft de processen opgesplitst naar product / search / order / services. Op de slide wordt de URL ottodev.files.wordpress.com getoond, deze linkt door naar http://dev.otto.de/  Ook valt de naam Martin Fowler. De systemen die je maakt hebben “low coupling, high cohesion”. Bij de vraag van Ruud (of Alex) of iemand al Microservices gebruikt antwoordt iemand uit het publiek dat ze het beperken tot een domein. Hierdoor valt de naam Eric Evans die een boek over Domain Driven Design heeft geschreven.

Voor performance wil je veel zaken cachen. Maar sommige zaken zijn gepersonaliseerd. Oplossing daarvoor is Edge Side Includes. Tijdens de presentatie worden een aantal flows getoond, ik zie dat deze gemaakt zijn met websequencediagrams.com. Een Event Driven Architecture, daar zijn microservices op gericht. Bij een snelle zoektocht op dat begrip kom ik deze slideshare tegen: http://www.slideshare.net/chris.e.richardson/developing-eventdriven-microservices-with-event-sourcing-and-cqrs-phillyete

Componenten/tools die daarbij gebruikt kunnen worden zijn WebSphereMQ, NServiceBus, Google protocol buffers, Apache Thrift, AMQP, Chaos Monkey, Chaos Gorilla, het Circuit Breaker Pattern, het Retry Pattern, Heroku, Nano Server, Apache Mesos, Zookeeper, Kubernetes, Redis, Raven DB, Yarn, MongoDB, Hadoop.

Na de tapas komen Pieter de Bruin en Michiel Overeem aan het woord. Een aantal zaken die bekend zijn (ASP.NET 5 is open-source geworden). Docker waarmee je containers kunt maken. Maar ook nieuwe zaken. We krijgen een demo met Azure te zien. Azure heeft een SDK voor de Service Fabric.

We krijgen wat voorbeelden te zien, allemaal in een Azure-omgeving. Mooi (en goed ook!) dat Michiel meldt dat het ook op andere omgevingen draait en je dus niet vast zit aan Microsoft. Maar het dashboard en de andere zaken bij Azure zien er wel erg gelikt uit.

AFAS heeft 360 medewerkers en heeft 10.000 klanten. Daarbij worden er maandelijks 1.500.000 loonstroken gemaakt. De producten van AFAS worden gebruikt voor HRM en CRM. AFAS Online. Bij het opzetten van de systemen naar microservices is een splitsing gemaakt naar command system en het query system. We horen dat het developmentproces nog even mag duren, eind 2019 moet het gereed zijn. De ontwikkelingen (niet altijd overeenkomend met de huidige stand van zaken, maar soms versimpeld om het makkelijker te begrijpen) staat online en is te raadplegen: https://github.com/AFASSoftware/CQRS-Microservices

Volgens de flow zitten we met microservices nog in de startfase. Hoewel veel nieuwe zaken met veel ‘haleluja’ begroet worden en de oplossing voor alle problemen zouden moeten zijn, kom je er later achter dat dit toch niet zo is. Zo is het ook met microservices. Je moet kritisch kijken of je het voor jouw projecten wel kunt gebruiken. Maar als vervanger voor een groot monolitisch systeem is het zeker aan te raden.

En gelukkig, de presentaties e.d. zijn ook online beschikbaar. Te bekijken op: https://dev.afas.nl/terugblik-microservices

Qlimax 2015

In 2012 ben ik voor het laatst naar Qlimax geweest. In de bus naar het Gelredome vroeg toen iemand me hoe oud ik was (op dat moment 35) en toen ik de bus eens rondkeek had ik wel het idee dat ik één van de oudere bezoekers van dit event was. Maar wat ken ut skele, dit jaar weer een trailer met een goeie beat en nog steeds de muziek waar ik van hou, dus na in 2013 en 2014 er niet bij geweest te zijn dit jaar wel weer een kaartje gekocht.

Zaterdag 21 november rond 18.00 uur in de auto naar Leeuwarden. Voordeel van dat je een eigen auto hebt is dat je deze in de parkeergarage kunt stallen en de volgende dag meteen weer in kunt stappen. Voorgaande jaren ging ik op zaterdagavond met de taxi naar Leeuwarden (heb je als er geen bussen in het weekend rijden…) en probeerde ik zondagmorgen weer met de taxi thuis te komen. Maar heel vaak staat er geen taxi. Dus je moet gaan bellen. Wat ik ook wel gedaan heb is om dan maar naar huis te lopen. Een dikke 8 kilometer. Wel goed voor je conditie.

Om 19.00 uur in de trein, in Zwolle overstappen. Daar komt een groep jongeren (van een internationale school o.i.d.) bij me zitten die ook naar Qlimax gaan. Flesjes bier (en wijn) om alvast in de stemming te komen. Leuke gesprekken onderling, waarbij je dan toch mee luistert (sorry, maar dat heb je als het donker is en er dus verder buiten de trein weinig te zien is). Spanjaarden en Nederlanders. Zo vraagt een Spanjaard wat voor tekentje er op mijn pet staat. Dat is het mannetje van Thunderdome, een voorloper van deze feesten in de 90-er jaren.

Op het station van Arnhem loop ik eerst de verkeerde kant uit, maar daar kom je snel genoeg achter als je buiten staat, dus weer terug naar het perron en dan aan de andere kant eruit. Het kopen van een kaartje voor de bus gaat snel, en ook de bussen zelf worden snel gevuld waarbij de volgende dan alweer klaar staat. Het is even staan in het gangpad en hangen in de lussen om niet om te vallen, in no-time sta je weer buiten op het terrein rond het Gelredome-stadion. Op naar ingang Q. Hier je ticket laten scannen en door naar de kluisjes.

Time-Table:

21.45 DJ Isaac
22.00 Bass Modulators
00.00 Atmozfears
01.00 Noisecontrollers
02.30 Brennan Heart – Ran-D
04.00 Adaro-Zatox
05.15 Frequencerz
06.00 Deetox
06.30 Tha Playah

Dit jaar krijg je via je mail het nummer en de code van je locker. Geen gedoe dat je moet wachten bij een balie voor een sleutel. Werkt prima. Jas en pet erin, door. Door de volgende hekken, daar wordt je gefouilleerd. Dat is snel klaar, hierna loop je naar de trappen, ga je naar boven en ben je binnen. Omdat het ‘s morgens altijd koud is als je de trappen weer af moet dalen en terugloopt naar de kluisjes heb ik mijn dikke trui aangehouden, die knoop ik nu om. Munten kopen, Redbull gekocht, vervolgens via de stadiontrappen naar beneden. Het is donker, dus je moet uitkijken waar je loopt, de muziek knalt al door het stadion, coole lichtshow. Ik kom rechtsvoor bij het podium naar beneden en blijf daar de rest van de avond ook wat rondhangen. Prima sfeer. Vette muziek. Groot scherm achter de DJ met visuele effecten/beelden. Wel kom ik er achter dat ik mijn oordoppen vergeten ben, dus de zondag de hele dag nog wel een lichte ruis in mijn oren gehad, volgende keer even beter om denken. In totaal 27.000 mensen, dus als je dan eens rondkijk zie je dat er ook flink wat mensen boven op de tribunes zitten of op die overkappingen staan. Later wordt het voller, kun je nog net een beetje heen en weer lopen. Als om 6.00 uur Deetox begint te draaien toch maar even gaan zitten op de tribune. Redelijk hoog op de tribune en het tocht zo nu en dan, dus ik vermoed dat mijn verkoudheid na de tijd hierdoor veroorzaakt is. Om 6.30 uur naar beneden, Tha Playah speelt door tot 7.00 uur en dan is het feest voorbij.

QLMX_20151121_014.jpg QLMX_20151121_010.jpg QLMX_20151121_015.jpg QLMX_20151122_004.jpg

Trui aandoen, terug naar de locker, jas aan en richting het parkeerterrein van het Gelredome lopen. In de rij wachten op de bus, maar ook dat gaat nog wel aardig snel, rond 7.40 uur weer terug in het station, mijn trein gaat iets na 8.00 uur. Ik kan zitten (altijd fijn) en er zitten nog een paar jongens in deze trein die naar Qlimax geweest zijn. Draaien opgenomen muziek vanaf de mobiel (klinkt goed, als ik dat “vroeger” deed verpestte de bas altijd het geluid). Één van het groepje maakt nog een praatje met me. In tegenstelling tot mij nemen ze soms wel een pilletje, verklaart ook waarom hij zulke kleine oogjes heeft. Maar er is altijd wel iemand bij de groep die dat niet doet en de BOB is. Kijk, dat is dan wel weer verantwoordelijk gedrag. En iedereen moet doen wat hij zelf wil, maar ik neem geen spul waarvan ik niet weet wat er in zit. Omdat ik nog naar huis moet rijden heb ik me beperkt tot 1 wodka met Redbull, de overige drankjes zijn alleen maar Redbull geweest. Verklaart waarschijnlijk ook waarom ik nog zo fit ben.

In Zwolle overstappen, rond 10.00 uur in Leeuwarden. In de auto naar huis, daar nog een bak koffie gedronken, rond 11.00 uur onder de wol. Rond 17.00 uur wordt ik weer wakker en is het buiten inmiddels al aardig donker. Mooi dat je dan op maandag vrij hebt, zodat je toch een beetje het gevoel hebt dat je 2 vrije dagen hebt gehad in plaats van 1.

Want dit was best wel een goede work-out 🙂

2015-11-21.png  2015-11-22.png

Voor de liefhebber, de live sets zijn door Q-dance online gezet:
https://soundcloud.com/qdance/sets/qlimax-equilibrium

Mijn short-filmpjes heb ik in een afspeellijst gezet: https://www.youtube.com/watch?v=uVSxrcIm1og&list=PLTd7B9iCQsxe0AiunHh5TXK5SsDTrjNoj

En Q-Dance heeft ook de extended after-movie online gezet:

Bezoek aan Coolblue in Rotterdam

Donderdag 12 november vertrokken Jeldert, Matthijs en ik ‘s middags in de auto naar Rotterdam. Onze collega Dirk Jan van TRES link was online een bericht tegen gekomen dat je je aan kon melden voor een Behind de Scenes event. Drie presentaties én een rondleiding door het pand van Coolblue. Daar is eigenlijk mijn parttime-donderdagmiddag ook voor bedoeld. Studie en zulke events bezoeken. Jammer genoeg kan dat vaak niet omdat er andere klussen gedaan moeten worden (boodschappen, schoonmaken), maar vandaag dus wel! In de buurt van Utrecht was al wat filevorming, dichterbij Rotterdam konden we soms stapvoets rijden, om 18.00 uur stond de auto in de parkeergarage. Mooi op tijd. De inloop startte om 18.15 uur, de presentaties beginnen om 19.00 uur.

Eerst naar de MC Donalds aan de Coolsingel om die rammelende maag stil te krijgen, daarna door naar het hoofdkantoor van Coolblue. In de lift naar de achtste verdieping. Als we uit de lift stappen worden we welkom geheten door 2 medewerkers (en de dame achter de balie) en krijgen we een naambadge. Daarop kun je zien aan welke tafel je zit. We splitsen op en maken kennis met de andere bezoekers die aanwezig zijn. Zo zit aan mijn tafel Pat Hermens, een Australiër die bij Coolblue werkt en ook een presentatie gaat geven. Omdat we zo internationaal zijn worden de conversaties in het Engels gehouden.

Coolblue heeft 332 webshops en 7 fysieke winkels. De fysieke winkels zijn er zodat klanten het product eens vast kunnen houden, maar vooral “om een steen door de winkelruit” te kunnen gooien.
Klanten willen een adres waar ze bij problemen heen kunnen gaan. Erg herkenbaar. Op dit moment heeft CB 115 developers.

cb_twitterscherm.jpg – het Twitterscherm bij de receptie, ja ik sta ook in het lijstje. Ook is er een ipad voor de bezoekers voor het snel aanmelden.

We beginnen met de presentatie door Niels Abels, lead C# Developer.
Bij het backoffice-development zijn 24 .NET C# programmeurs werkzaam. Er wordt gewerkt met continuous delivery. Tools hierbij zijn Github, Teamcity en Octopus Deploy.
De automatische testen omvatten unit-testing, integration-testing, regession-testing en enduser-testing.
In een shared library worden custom controls bijbehouden (bv upload/download van documenten).
Na review van de code wordt er geen menselijke interactie meer uitgevoerd. Codes software testing, selfdocumenting het complete proces.
Met behulp van Application Insights wordt het systeem zichtbaar gemaakt voor monitoring (hier ligt meer de nadruk op dan testen).
Meer genoemde tools: NCrunch, CodedUI, ClickOnce. Zaken draaien intern op eigen hardware, er is wel de wens om dit ooit naar een externe provider (bv Azure) over te zetten.

De tweede presentatie wordt door Pat Hermens gedaan.
De presentatie van Pat gaat over legacy-systemen. Bij Coolblue wordt er gewerkt aan het herbouwen van de back office systemen. Maar hoe hou je 1200+ gebruikers tevreden? In den beginne was er een Oracle-database welke de naam Vanessa kreeg. Hé… het ligt toch in de aard van de programmeur om een systeem een vrouwennaam te geven. Ik herinner me nu spontaan “Carla” van Coolminds. Om de processen soepeler te laten verlopen zijn er allemaal losse api’s/ C# micro services gemaakt. Onder andere met Rabbit MQ kun je berichten tussen de systemen verzenden.
In het begin was er alleen mp3man.nl. In 2005 kwamen daar 350 orders uit het systeem. De Oracle-database had 250 tabellen. Momenteel zitten we met alle shops op 12.000 orders per dag. Toename van 3500%. In de applicatie zijn 1.150 schermen. In de database hebben we inmiddels 1.600 tabellen, 3.800 stored procedures en 2.800 triggers.
Vanessa wordt nu nog gebruikt om historische data aan te leveren.
De aanpak wordt uitgevoerd op basis van Agile/Reliable + Testable/Maintainable.
Het zijn nu taskbased workflows, gebaseerd op .NET WPF/UW.
Rabbit MQ is een messaging framework wat met lokale datastores werkt.
Interessant was dat gezegd werd dat dit gebruikt wordt om van tevoren data in andere tabellen op te slaan/bij te werken, zodat er niet na de tijd zware query’s op de huidige data uitgevoerd hoeven te worden.

De laatste presentatie werd door Jeff gegeven.
Deze presentatie ging over het beter laten samenwerken van de developers en de designers.
Voorkom technisch jargon. CYMK, ASP, LIFO, het vertroebelt de communicatie.
Als je deze termen wel nodig hebt, zorg dat je op je netwerk een lexicon hebt waar deze termen opgezocht kunnen worden.
Als zaken abstract zijn, leg ze dan uit met metaphors. Een inlogscherm met knopjes, leg het uit op basis van een uitsmijter die je tegen houdt en na 5 foutieve pogingen het pand uitslaat. Deze presentatie kon mij minder boeien. In plaats hiervan had ik dan graag een demo gezien van hoe het deployment uitgevoerd wordt, of hoe het testproces gaat. Of wat shots uit de code. Of misschien wat meer frontend gerelateerd, dus hoe die je dat met al die styling/onderhoud van de shops?

cb_mobieltjes.jpg – elk mobieltje toont je data anders. Daarom flink wat test-examplaren.

Als afsluiting krijgen we een rondleiding. Onze groep bevat een paar Engelstalige personen, maar die kunnen ook Nederlands praten/verstaan, dus onze “gids” kan gewoon Nederlands spreken.
Verdieping 6, 7 en 8 zijn in hun handen. Alles in huisstijl (blauw + oranje), besprekingskamers met thema’s (apenkooi, gebaseerd op Bokito, Pacman-kamer n.a.v. een prijsvraag). Tevens kamer met allemaal foto’s van poezen in Coolblue-dozen. Als je een doos met je pakket ontvangt, kun je er een foto van maken en opsturen en daar 100 euro mee winnen. Maar een poes in een doos is  (te) vaak ingestuurd, dus daar ga je het niet mee winnen. Ook de kamer van “de baas” Pieter gezien. Met uitzicht op het Centraal Station en op de deur “Pieter. Eindbaas.”.

cb_pietereindbaas.jpg

Geweldig hoe alles “af” is. Een wand met allemaal mobieltjes waarmee getest kan worden. Je hebt de verschillende afdelingen. Hangt er een bordje “Gereedschap”. Onderschrift: “Stop. Hammertime”.  Een deur: “Development”. Onderschrift: “99 problems but a bit ain’t one”. De Bokito-vergaderruimte. Onderschrift: “Gaan met die banaan”. Een deur: “Opslag”. Onderschrift: “CTRL S”. Onze groep doet de volledige tour, dus Matthijs en Jeldert staan al aan een biertje te lurken als onze groep nog een laatste rondje maakt.

cb_apenkooi.jpg

Mooi om zo eens bij een ander “in de keuken” te kunnen kijken. Niet directe uitleg over wat er nu in C# gedaan wordt, maar wel een lijst met tools die gebruikt wordt (altijd goed om daar zelf ook eens naar te kijken). Tevens de term “micro-services” hier opgepikt, waar we zelf (nog) geen ervaring mee hebben, maar wat door CB als zeer positief wordt ervaren.

Mocht je ook developer zijn en denken, ik wil nog wel wat meer informatie, de slides zijn door Coolblue online gezet: http://www.slideshare.net/CBbehindthescenes