post-header-photo

Nickelback in Ziggo Dome op 25 juni 2018

In oktober 2016 heb ik Nickelback voor het eerst live gezien/gehoord, ook in de Ziggo Dome (link). Dat was super, dus toen ik zag dat ze dit jaar weer zouden optreden niet nagedacht, maar meteen een kaartje gekocht. Deze tour is naar aanleiding van hun in 2017 uitgebrachte album Feed the Machine. Op maandag 25 juni vertrek ik om 16.00 uur bij TRES. Het rijdt goed door, dus mooi op tijd sta ik op P2. Over de brug naar Café Baco voor een drankje. Het zonnetje schijnt, lekker warm, de jas kan uit. Genietend van de zon en mijn drankje even “mensen spotten” en ook zie ik de Giel-Mobiel nog staan bij de Johan Cruyff Arena. De deuren waren al open gegaan om 17.30 uur, om 18.00 uur ga ik naar binnen. Het is een stuk rustiger dan bij de andere concerten, ik kan meteen doorlopen om gefouilleerd te worden. Degene die dat doet zegt me dat het concert niet uitverkocht is, wat ik later ook zie doordat de 2e verdieping dicht gelaten is, de tribunes in de uiterste hoek leeg gelaten zijn en ook de vakken in de hoeken tegenover het podium bevatten nogal wat lege vakken.

Mijn jas in een locker, vervolgens naar boven, sanitaire stop en bij de La Place een broodje beenham kopen. Ook hier is het nog rustig, dus ik kan op een prima-zittend bankje mijn broodje opeten. Daarna bij de bar een biertje kopen, degene die m voor me tapt vraagt of ik eerder bij een concert geweest ben (yep, 2016), hij was er toen ook. Hierna naar het vak, 106, rij 7, dus kan meteen doorlopen, een 8-tal stoelen vanaf de linkerkant. Om 19.00 uur begint het voorprogramma, Seether, een band die redelijk harde muziek draait. Prima warming-up. Ze houden rond 19.45 uur op, ik haal nog een Radler en ga terug naar mijn plek. De vloer beneden loopt inmiddels behoorlijk vol. De leden van Nickelback verschijnen even op een scherm en vervolgens begint een countdown. 

De show is qua opzet hetzelfde als die in 2016. Ook zo nu en dan een korte drinkpauze tussendoor, waarbij de mannen luidkeels “proost!” roepen. Natuurlijk werk van het “nieuwe” album, maar ook het bekende oudere werk. Mike is vandaag jarig, er worden een aantal flyers omhoog gehouden met felicitaties. Bij het nummer “rockstar” mogen twee mensen uit het publiek meezingen (doen ze niet onverdienstelijk). Later mag er ook nog iemand op gitaar meespelen op het podium (Kilian) en dat doet hij uitstekend! Tussendoor nog een emotioneel momentje, Chad kondigt het nummer “If today was your last day” aan als eerbetoon aan de drummer van Pantera die 2 dagen geleden overleden is. Pantera.. ik heb daar wel muziek van beluisterd, maar dat is flink wat jaren geleden. Rond 22.00 uur gaan de mannen van het podium af. Om na 5 minuten weer terug te komen en nog een laatste set te spelen. Rond 22.20 uur is het concert afgelopen. Ging weer veel te snel. Als ik weer terug loop naar de auto hoor ik dat er meer Friezen naar dit concert geweest zijn.

Op de heenreis via de polder gereden, terugreis via de Afsluitdijk. Voordeel van een concert wat eerder begint, ben je ook eerder thuis, rond kwart over twaalf. Geen t-shirt gekocht, maar dat doe ik bij het volgende concert wel. Volgende keer moeten we trouwens wel even zorgen dat die Ziggo Dome gewoon vol zit. Hierbij nog even de linkjes naar mijn live-video’s zodat je een indruk krijgt;

Filmpje 1

Filmpje 2

Filmpje 3

Filmpje 4

Prima drummer, zo nu en dan jankende gitaren en een zanger met een raspende stem. Nummers waarbij je mee kunt zingen (en ik ook gedaan heb, zo slecht klonk dat niet met die 2 dames om me heen die ook meezongen). What do you want more? Nou, bijvoorbeeld een goede videoclip. Die krijgen we bij het nummer Savin’ Me. Het nummer staat op het album All the right reasons, van 2005, dus enige tijd geleden. De clip had ik nog nooit gezien. Prachtig. 

De playlist staat hier: setlist.fm

Foto’s staan hier: album