post-header-photo

Lezing Lions: Shift happens, ‘deal with it!’

In 2015 ben ik naar de lezing van Martijn Aslander geweest (link), deze sprak op initiatief van de Lionsclub Leowardia (link). Omdat ik daar toen bij geweest ben ontving ik 28 september van de Harmonie een uitnodiging voor de lezing die dit jaar gehouden wordt op 5 oktober 2017 in de Harmonie. Sprekers zijn Ruud Veltenaar en Aranka Sinnema. Een lezing over de toekomst, de huidige ontwikkelingen volgens de mail: Het verandert je visie op de toekomst, de crisis, je werk en op het leven. ‘Shift happens’ belooft jouw visie op de wereld te veranderen!

In 2015 hebben we bij TRES ook de time-managementcursus gehad, waarbij ik nu niet meer alles doe wat ik wel zou moeten doen (hou die inbox schoon!), maar wel op een rustig moment de planning opstel voor wat ik ga doen, met in het achterhoofd dat als ik 60% daarvan haal ik tevreden ben. Het zorgt dat je net even wat meer doet. De lezing van Martijn had ook elementen over het automatiseren/scripten van herhalende taken om te zorgen dat je meer tijd vrij krijgt, ik heb een tijdje daar e-books van gelezen, maar eerlijk gezegd doe ik daar nu niets meer mee. Omdat we bij TRES met Trendship gestart zijn en wij als personeel ook bij de lezingen mochten/konden zijn vind ik het wel leuk en leerzaam om bij zulke events aanwezig te zijn, en ook deze lezing lijkt me interessant en boeiend, dus een kaartje geboekt!

Vijf oktober rij ik naar Leeuwarden, om 19.45 uur begint de lezing. Mooi op tijd, dus eerst de planning voor dit weekend uitgewerkt. Kort gesproken met Kathy, hashtag is vandaag #shifthappens058

Één van de Lions-dames opent de avond, hierna gaat Aranka van start. Ze heeft ongeveer 45 minuten de tijd, het duurt wat langer, waardoor ze bepaalde slides overslaat, omdat rond 19.55 uur de pauze gepland staat. Spijtig, want ik had alle slides wel willen zien, ze is een goede spreker en het onderwerp was ook interessant. Meestal heb je tijdens zo’n lange sessie dat je inkakt, maar dat had ik bij deze presentatie helemaal niet. Aranka is gedragspsychologe, zo kwam ook het trucje met de “rode hamer” voorbij, ik meende dat ik dat experiment al eens bij Victor Mids had gezien en volgens dit blog-item klopt dat: link. Het thema was nudging, hoe krijg je mensen zover dat ze gewenst gedrag gaan vertonen, bewustwording en gedragsverandering. Zo zien we een fan van Go Ahead Eagles die in een paal klimt, er hangen verbodsborden, mensen krijgen boetes, maar het helpt niet. Het wordt onderzocht, hierdoor blijkt het geen vandalisme te zijn, maar wil een fanatieke supporter “gewoon” het vak dirigeren! De club zorgt dat er een (veilig) bakje komt te hangen, probleem opgelost. Ander probleem, iedereen gooit zijn peukje maar op straat. Er komt een peukenbak te hangen, met de tekst, welke club is de beste? Links kies je voor GAE, rechts voor PEC. Het afvalprobleem. Meestal zijn afvalbakken in schutkleuren uitgerust, een proef met een felgroene afvalbak blijkt er juist voor te zorgen dat mensen gaan kijken en dan ook meteen hun afval erin gooien. Hierna zien we een groot bord met een lang verhaal waarin uitgelegd staat waarom je eenden niet moet voeren met brood. Maar wat zijn de grote letters die bovenaan staan? Juist, “eenden voeren”. We zien een mooie verkeersbord waarin allemaal uitzonderingen staan  wanneer je ergens wel en niet mag parkeren, je hebt wel 5 minuten nodig om te zien of je er nu wel of niet mag staan. Iemand heeft het visueel weergegeven met groene en rode parkeervakken op het bord, waardoor het in één keer duidelijk is. Iemand heeft eronder geschreven: “you should be mayor!”.  Dan krijgen we nog het verschil tussen wat gezegd wordt en wat het echt inhoudt. Een stukje van  Theo Maassen over de leus “met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak”. Nee, dat is niet zo, je moet juist meer moeite doen.  

Als je af wilt vallen, wat ga je doen? Sporten, minder eten, meer bewegen. Voor veel mensen zijn dit al teveel keuzes met als resultaat: geen enkele van deze opties. We krijgen een positieve boodschap te zien: met kleine stappen grote sprongen. Aranka is één van de mensen van duwtje.com

We hebben 15 minuten pauze, tijd voor een verfrissende Jupiler! 

Na de pauze gaan we door met Ruud Veltenaar. Hij vraagt ons of er de komende jaren revolutionaire veranderingen komen. Een aantal mensen steken hun hand op, ik niet. Want revolutionair, we gaan wel steeds meer over op groene energie, maar zijn er nu echt zaken die zo’n invloed hebben als bijvoorbeeld het ontstaan van het Internet, lopen we over een jaar op Mars (hoewel Elon Musk daar wel mee bezig is)? Ruud vindt van wel en toont een flink aantal voorbeelden dat er best wel wat gebeurt. Ruud geeft onder andere les aan MiT. Zijn college vorige week vrijdag heeft hij samen met 2 “virtuele professoren” gegeven, zij waren ergens anders, maar waren als hologram aanwezig. Studenten in de collegebanken vanaf de 2e rij hebben waarschijnlijk gedacht dat er echt 3 mensen stonden. Je had de aanwezige studenten, maar er waren nog duizenden “virtueel” aanwezigen omdat ook online dit college te volgen was. Al die mensen werden in groepjes van 25 opgedeeld en kregen rond de 130 vragen die ze gezamenlijk op moeten lossen. Het bepalen welke groep de beste antwoorden gegeven heeft, dat zou tientallen jaren duren als dat handmatig gecontroleerd moest worden. Hierbij komt “Watson” op de proppen. Deze supercomputer kan een stuk sneller (was het nu 3-4 seconden of 3-4 minuten?) bepalen wie het beste is en ook beargumenteren waarom. We zien een filmpje van iemand die met 3D-printers en materiaal naar Afrika gaat en daar iemand zonder armen protheses aanmeet. En ook laat zien hoe het moet, spullen er achter laat, zodat de mensen zelf weer anderen kunnen helpen. We zien Boyan Slat, een MBO-student (studie niet afgerond?) die bezig is de zee en oceaan te zuiveren van plastic. Elon Musk is bezig met zijn elektrische auto, maar ergens anders zijn studenten zo ver dat er een auto een jaar op zonne-energie kan rijden. Watson dus, die ook met de kennis van artsen kon aangeven dat een bepaalde vrouw een bepaald type kanker had en met een experimenteel medicijn een grote kans had op overleving. We komen nog even terug op MiT. Bij MiT is gekeken wat nu het doel van deze universiteit is. Hier is uit gekomen dat het de bedoeling is om de lesstof voor iedereen beschikbaar te stellen, gratis. Toch zullen er inkomsten moeten zijn, er zijn bedrijven die sponsoren. Er is geprobeerd om een lijst op te stellen met punten waaraan je moet voldoen, maar uiteindelijk is besloten dat het een lijst wordt waarop staat waar je niet aan mag voldoen. Het “beschadigen” van het milieu is daar één van, dus toen Shell met een flink bedrag wilde sponsoren is dat afgewezen.

Ruud is een positivo die zich verheugt op alle zaken die gaan komen. Zijn blik in de toekomst is dat we automatisch rijdende auto’s krijgen, we daarmee van 9 miljoen naar 3 miljoen terug kunnen gaan. Dat IQ iets wordt wat je later op je telefoon kunt toevoegen om zo “kennis” te democratiseren. En dat later “gewoon” geïmplementeerd kan worden.

Ik heb daar niet zoveel mee. Want we zouden rond deze tijd ook in vliegende auto’s rijden. Sommige auto’s vliegen wel heel snel over de weg, maar dat komt omdat het gaspedaal flink ingedrukt wordt. Ik wil een “eigen” auto hebben, net zoals er nu al veel mensen gewoon hun “eigen” werkplek willen hebben in plaats van een flexplek. Later als we de zaal verlaten hoor ik iemand achter mij zeggen dat ze altijd van studenten hoort dat ze het college niet online willen volgen, maar gewoon naar de opleiding willen komen om zo ook echt contact met je medestudenten te hebben. Gelukkig, we zijn nog niet allemaal zombies achter ons schermpje geworden. Zo weiger ik ook in supermarkten om met een scanner door de automatische kassa te lopen, ik wil gewoon door een kassa-medewerker geholpen worden. Ruud meldt dat er inmiddels een algoritme samengesteld is wat integriteit zou implementeren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de rechtspraak door een computer laten valideren. Deze kan wel alle jurisprudentie doornemen, terwijl de rechter maar beperkte tijd heeft voor een zaak. Hierdoor zou het proces eerlijker verlopen en kun je ook het probleem van het overbelaste rechtssysteem oplossen. 

Er zal inderdaad wel wat moeten veranderen, want ons consumptiepatroon, als iedereen dat zou hebben, dan zouden we niet genoeg hebben aan één aarde. Gelukkig wordt er nu al veel aan gedaan. Texel heeft een eigen coöperatie met zonne-energie waardoor ze zelfvoorzienend zijn en overschotten aan Den Helder verkocht kunnen worden. De voorspelling van Ruud dat er steeds meer van zulk soort coöperaties gaan komen, daar kan ik me wel in vinden. Hopelijk worden het niet van die afzichtelijke zonneweides, maar het voorstel om in een afgescheiden stuk in het Ijsselmeer drijvende platformen op te nemen, die binnen eilandjes liggen, dat is een inventief en prima voorstel.

Tijdens deze avond wordt ook “Before the Flood genoemd”, interviews van Leonardo di Caprio met Bill Clinton, Obama, Elon Musk en anderen. National Geographic heeft de film via Youtube beschikbaar gesteld, dus wil je deze zien, dan kun je dat hier doen: link.

Als laatste item worden de sustainable development goals genoemd, iets waarvan ook bij de nieuwe regering wordt aangedrongen om hier een actiepunt voor het beleid van te maken. Hoewel Ruud in het begin aangeeft het niet eens te zijn met de “kleine stappen” van Aranka (think big), komen we daar toch misschien een beetje op terug, want zijn boodschap is dat als we 1 van deze 17 elementen in de praktijk brengen, we goed bezig zijn. 

Sustainable Development Goals

Na afloop nog even een biertje gedronken en besluit ik naar huis te gaan, morgen weer een (werk) dag. De opbrengsten van deze avond komen ten goede aan KIVA, zij ondersteunen vrouwen in 3e wereldlanden met microfinancieringen om een onderneming te starten en in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De dames zouden na de tijd nog langs komen voor een donatie, maar omdat ik niet al te laat weer naar huis ga, kan ik die donatie in mijn beurs houden.

Ho, wacht even.

We hebben hier boven het overzicht van de sustainable goals, hoewel ik deze redelijk bedrijf-/regeringsgericht vind, kan ik er nu wat van in praktijk brengen. No poverty, good health en well-being, gender-equality en reduced inequalities kan ik combineren door via de site van KIVA een donatie te doen. Daar kom ik deze mevrouw tegen uit Tajikistan die een apotheek heeft. Medicijnen in “zulk soort landen”, dat zal vast niet zo makkelijk gaan als in Nederland. Dus via paypal mijn donatie gedaan. Good health en well-being, op zich ondersteun ik dat punt wel door zo nu en dan een gift te doen aan goede doelen. Het probleem in Nederland is echter dat als je één keer een gift doet, je na de tijd continu bedelbrieven krijgt van zulke organisaties om een vaste donateur te worden. Hou daar mee op, want als jullie dat blijven doen, dan hebben jullie de boodschap van Aranka niet goed begrepen! 

Kiva - support women
Foto’s staan hier: album