post-header-photo

LC: Toekomstmakers! Big Data op 19 april 2017

Was ik vorige week aanwezig bij de sessie over Visual Intelligence, deze week is bij de Leeuwarder Courant de laatste sessie over Big Data. De derde keer dat ik bij de Leeuwarder Courant ben, op 18 april was ik er in verband met de puzzelfinale. 

Hans Snijder opent de presentatie. Hierna spreekt Berend Henk Huizing nog even over het innovatiecluster Drachten. Paul Hiemstra gaat van start. Big Data, wat is het. Onder andere nep-nieuws komt ter sprake. Er is een foto van een selfie van een SyriĆ«r met Angela Merkel, later wordt dit door iemand misbruikt met het bericht dat dit een terrorist is die in Berlijn actief is geweest. Het wordt door duizenden mensen overgenomen… 

Johnson & Johnson die bij hun commercials op Youtube ongewenste adds kregen en daardoor hun advertenties op een laag pitje hebben gezet. De intelligentie in de systemen van Netflix, andere mensen hebben de series gezien die jij ook gezien hebt, dus misschien is serie A die zij nu kijken ook geschikt voor jou. De vierde industriƫle revolutie die nu plaatsvindt.

Hierna komt Anne Gerben Terpstra aan het woord. Hij werkt met sensortechnologie, analyse-apparatuur die onder andere bij de suikerindustrie gebruikt wordt. Melkmonsters worden met licht gecontroleerd, hier ontstaat een spectrum uit waardoor de componenten en hun gehalte bepaald kunnen worden. Dit kan ook chemisch bepaald worden, maar daar ben je een uur per sample bezig, dit systeem kan 1 sample per 6 seconden verwerken.

Deze sessie kan mij helaas niet echt boeien, het komt ook omdat het een redelijk algemeen verhaal is en toegespitst op bijvoorbeeld Netflix. Dat was waarschijnlijk ook niet de opzet van deze sessie, meer “de mensen” kennis laten maken met Big Data. Ik had graag wat meer gehoord over hoe Google dit bijvoorbeeld doet (alle zoekresultaten, hoe wordt dit allemaal opgeslagen, wordt er in de volledige dataset gezocht, heb je verschillen qua resultaten per land), Amazon / Alibaba, geweldig grote e-commerce bedrijven, ook daar stroomt veel data/gegevensverkeer doorheen. Wordt er gebruik gemaakt van Microsoft SQL Server, Oracle, noSQL of andere database of verwante technieken om te kunnen grasduinen in je “big data-hoop”. Dus een wat meer technischer insteek.

Dit was de laatste sessie, waarvan ik er dus twee gezien heb. Bij de sessies werden ook opnames gemaakt, deze zijn online terug te zien. Leuk om te deze nog eens te bekijken, bijvoorbeeld de eerste sessie over NeoPost, dat is een interessant verhaal over hoe zij hun machines maken, combinatie vision, 3d-printing, waaronder een geweldige inpak-machine waarbij je voor een CD deze niet in een joekel van een kartonnen doos krijgt met allemaal plastic vulling, maar een mini-doosje op maat.

Algemene overzichtspagina: link.

 Sessie 1: Robotisering 

Sessie 2: 3D printing

Sessie 3: Augmented Reality

Sessie 4: Visual Intelligence

Sessie 5: Big Data