Durk 'o' Theek
Earst leare, dan kinne, dan begjinne!

Cultuur

Grote Simon Stokvisshow – try out Sneek afgebroken

May 25, 2013

Op vrijdag 24 mei 2013 rijd ik in de auto naar Sneek. Ik ga er een leuke avond van maken, dit is de laatste voorstelling die ik in theaterseizoen 2012/2013 bezoek, de Simon Stokvisshow in het theater in Sneek. Begint om 20.15 uur, mooi op tijd aanwezig. De portier staat weer in zijn keurige uniform bij de deur, prachtig. Jas ingeleverd, sanitaire stop, nog even rondhangen en daarna de zaal in. Ik heb een kaartje voor rij 4, dat blijkt dus de eerste rij te zijn. Cool, zit ik mooi dichtbij.

We beginnen de show met Simon en nog een gozer, dat blijkt Bep te zijn, ook werkzaam in het riool. Die bedient de “projector”, we gaan de jaren 1965 t/m 1975 behandelen. Hoewel ik zelf van 1977 ben, weet ik daar ook nog wel wat van. En ik was altijd een groot fan van Toen was geluk heel gewoon, de serie waar Simon Stokvis uit afkomstig is. Zo krijgen we ook “de Wrekers” te zien, die is later ook nog wel op tv geweest en ook ik was fan van John Steed en Mrs. Emma Peel. Daar was ik net als Simon Stokvis stiekem verliefd op 😉 Emma Peel komt later er ook bij op het podium, dan is de cast compleet. Het wordt dus eigenlijk een dia-avondje, met wat zang van Simon Stokvis.

Toen ik in de catalogus de aankonding zag “grote Simon Stokvisshow” heb ik verder niet gekeken of het een try-out was of iets dergelijks en wat het nu precies in zou houden. Mijn geest linkte het meteen aan “toen was geluk heel gewoon”, een geweldige serie. Was al rond 1992 (of eerder?) op TV. Als we zondags naar pake en beppe geweest waren ging ‘s avond als we thuis kwamen de TV aan. Toen was het nog regisseur Zdenek Kraus (zo’n naam blijf je onthouden) en had je Jaap (Jaapio!), Zus (uit Emmercompascuum), Nel, Simon (Bruine Rotterdammer!), Van Dam (met zijn kinderschaar), Van den Berg (met zijn hospita), Hopjes (wat u wilt meneer), Harmsen (Kooiman!), “moeder” (van Harmsen), schoonmoeder van Jaap (Eucalypta), de Brulboeien (kegelclub) en natuurlijk onze wijkagent Nico (Rients Gratema, trots als een pauw op deze Fries!). En daarvoor had je nog “vreemde praktijken” waar ook een deel van deze cast in zat. Mijn verwachting was dus een beetje anders dan hoe de avond eruit zag.

Verder had je nog hoe “Emma Peel” speelde. Het zal haar rol zijn, maar haar stem was te scherp (kwam misschien juist ook omdat ik op de eerste rij zat), en hoe langer het duurde, hoe meer ik het gevoel had dat deze voorstelling prima door Simon en Bep samen gedaan had moeten worden. Voor de rest heb ik niet gezien/gehoord wat er verder fout ging. Maar na een uur, net voor de pauze, vraagt Simon om 2 minuutjes geduld en gaan ze het podium af. Het duurt wat langer tot ze weer terug zijn, Simon staat in zijn eentje op het podium. Volgens hem is er van alles fout en vindt hij het niet verantwoord om de voorstelling door te laten gaan. Overleg gehad met de directeur (die er later ook nog even bij komt staan), we kunnen ons geld terug krijgen, maar de voorstelling houdt hierbij op.

Dit is wel een heel vreemd einde, maar goed, het is niet anders. Nog even twee biertjes gedronken (anders ben ik wel weer heel vroeg thuis, daar gaat je avondje uit…), de jas opgehaald en mijn adresgegevens achtergelaten. Als in het najaar de voorstelling een herkansing krijgt ga ik er waarschijnlijk wel heen.

Ik ben benieuwd wat er gaat veranderen. Want toen ik in de zaal zat wist ik al dat het artikel wat ik op mijn site zou zetten de tendens zou hebben “leuk om Simon Stokvis weer een keer te zien, paar leuke momenten, maar niet een voorstelling die ik niet had mogen missen”. En zo’n “recensie” heb ik bij alle voorstellingen die ik heb bezocht nog niet gemaakt, alle shows die ik heb bezocht, daar zou ik zo weer naartoe willen.

Dus wat zou er kunnen veranderen? Het is de “Simon Stokvisshow”. Maar iets meer vleugje “toen was geluk heel gewoon” toevoegen zou leuk zijn. Want volgens mij had Sjoerd Pleijsier hier nog langer mee door willen gaan en ik had graag meer afleveringen gezien. Dus Emma Peel skippen en samen met Bep doorgaan? Er kwamen een paar beelden uit de afleveringen terug (gesprek Mr. Ed, Mick Jagger), dat was juist leuk om te zien. Simon Stokvis kan een goed verhaal brengen. Waarom niet een aflevering “vertellen” ondersteund met zo nu en dan wat beeldmateriaal? Dat is wel heel basic, maar als het een goed verhaal is, je veel herkenbare elementen erin brengt “toen zei Jaap tegen me, Simon, Simon zei hij, die promotie kan me niet ontgaan, Harmsen moet me nu wel groepschef maken!”.

In ieder geval, erg jammer dat de try-out afgebroken is, maar als je er zelf niet achter staat, dan is dat waarschijnlijk het beste wat je kunt doen. Sjoerd, veel succes met het voortzetten van dit project, hopelijk kunnen we volgende keer afsluiten met “Simon, je bent geweldig!”. 🙂

De website van Simon Stokvis: http://www.simonstokvis.nl/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Je moet Javascript aanzetten in je browser om je aan te melden.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

@Queen_fennec Ik was er bij :)
RT @msdev: try { AimBottle(); } catch (OutputDirectionException e) { RealignOutput(); } finally { Drink(); } // #DevHumor https://t.co/XjSU
RT @PerfectDashbrd: Two Months Later, Over 115,000 Drupal Sites Still Vulnerable to Drupalgeddon 2 https://t.co/nCUBPTDQsE #Drupal #Securit…
RT @iamdevloper: "For every action, there is an equal and opposite reaction." Basically, for every CSS bug you fix, your client will find…
RT @michaeljackson: #TodayinHistory: Tickets for the 1984 Victory Tour went on sale. They had to be ordered via mail with a money-order inc…